3 Temmuz 2008 Perşembe

prasa dolması ve gömme

Zeytinyağlı Pırasa Dolması


Malzemeler

1 kg beyazı çok olan pırasa
1 su bardağı pirinç
1 baş soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
1 adet limon
1 demet maydanoz
1 yemek kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı tuz


Yapılışı:
İçin hazırlanması:

1. Pirinç yıkanır ve suyu süzülür.
2. Yağda ince kıyılmış soğan kavrulur.
3. Soğanlar sararınca pirinç ilave edilerek birlikte kavrulur. Tuzu ve şekeri ilave edilir.
4. Üstünü örtecek kadar sıcak su ilave edilir ve dirice pişirilir.

5. Üzerine nane ekilerek, soğumaya bırakılır.


Dolmanın yapılışı:
1. Pırasaların beyaz kısımları 6-7 cm boyunda kesilir.
2. Kaynar suda haşlanır ve soğuk suya atılarak soğutulur.
3. Suyu süzülerek parmak yardımı ile katlara ayrılır (Kat kat silindir şeklinde).
4. İçine hazırlanan iç pilav konularak, altından bükülür.
5. Tencereye dizilerek üzerine bir bardak sıcak su ile biraz zeytinyağı gezdirilir ve pişirilir.
6. Servis tabağına alındıktan sonra üzerine limon suyu dökülerek servis yapılır.

Kaynak: Hatice ÇARDAK, Çankırı-Çerkeş

*************************************

Gömme (2)


Malzemeler

4adet patlıcan (iri)
1 adet iri kuru soğan
½ maydanoz
Tuz, karabiber
Yeşil biber
Domates


Yapılışı

1. Patlıcanlar ateşte közlenir kabukları soyulur kararmamaları için üzerine limon sıkılır.
2. Diğer malzemeler ince ince doğranır.
3. Patlıcanlar ince ince kıyılır.
4. Hepsi karıştırılır.
5. Üzerine zeytinyağı dökülerek servis yapılır

Kaynak: Nilgün BİLGİN, Çankırı-Merkez

Hiç yorum yok: