11 Temmuz 2008 Cuma

elmalı tart


Malzemeler:

6-8 kişilik:
Pay hamuru için:
500 gr un / 1 gr tuz / 250 gr krema
150 gr pudraşeker /
2 yumurta (1 yumurta sarısı sürmek için)
5 gr kabartma tozu / 2-3 gr vanilya
Dolgu için:
2 elma / 125 gr kuru üzüm / 90 gr toz şeker
30 gr mısır unu / 1 çay kaşığı tarçın
Yarım limonun rendelenmiş kabuğu ve
Yarım limonun suyu
Üzerine sürmek için:
Yumurta sarısı ve süt karışımı

Hazırlanışı:

1.
Un, kabartma tozu, vanilya ve bir tutam tuzu bir kapta harmanlayın. Yağı ekleyip karışım, ekmek kırıntılsı halini alana kadar parmak uçlarınızla ovuşturun. Pudraşeker, 2 yumurta ve yumurta sarısını ilave edip yoğurarak hamuru hazırlayın. Folyoya sarıp 25-30 dakika kadar buzdolabında bekletin. Fırını 220 dereceye ayarlayıp ısıtın.
2.
Elmayı dörde kesip çekirdeklerini çıkarın ve kabuklarını soyun. Hepsini ince ince dilimleyip bir kaba alın. Üzüm, şeker, mısır unu, tarçın, limon kabuğu ve suyunu ekleyip hepsini karıştırın.
3.
Hamuru, birisi diğerinden biraz daha büyük 2 parçaya ayırın. Büyük parçayı unlanmış zeminde kalıptan daha geniş açın. Hamurun kenarları kalıbın dışına sarkacak şeklide yağlanmış tart kalıbına yerleştirin. İçine hazırladığınız elmalı karışımı doldurun.
4.
Hamurun, kalıbın dışına taşan kısımlarına fırça ile su sürün. Kalan hamuru açıp tartın üzerine kapatın. Kenarlarını alttaki hamurla birleştirip hamurun fazlalıklarını mutfak makası ile kesin. Hamurun üzerinde bir şiş ucu batırarak 2-3 delik açın.
5.
Artan hamurları birleştirip yeniden açın ve yaprak şeklinde kalıplarla kesip üzerini desenleyin. Yaprakların arka yüzüne fırçayla su sürüp tartın üzerine yerleştirin.
6.
Çırpılmış yumurta sarısı ve süt karışımıyla hazırladığınız cilayı tartın üzerine sürün. 200 derece fırına verip 30 dakika kadar pişirin. Fırın ısısını 190 dereceye indirip 10-15 dakika daha pişirin. Fırından alıp soğumaya bırakın. Kalıptan çıkarıp ve servis tabağına yerleştirin.
kaynak : www.marsa.com.tr

1 yorum:

Adsız dedi ki...

hayırlı cumalar dilerim elmalı tart çok güzel görünüyor